afschot plat dak

Afschot plat dak: hét middel tegen vochtproblemen

Een plat dak geeft een strakke en moderne uitstraling aan woningen en bedrijfsgebouwen. Toch kunnen eigenaren van deze panden te maken krijgen met één groot probleem: vocht. Het afschot plat dak is daarom van groot belang om waterschade en rottend hout te voorkomen. In dit artikel leggen we alles uit over het afschot plat dak. Wat is het? Waarom is het belangrijk? Hoe moet je het aanleggen? En welke materialen zijn geschikt?

Waarom is afschot plat dak belangrijk?

Een plat dak mag dan wel volledig horizontaal lijken, toch moet er een lichte helling in zitten. Dit noemen we het afschot plat dak. Een afschot is een helling waardoor water naar de regenwaterafvoer kan lopen. Wanneer er geen afschot aanwezig is, blijft het water op het dak staan en zorgt voor problemen als lekkages, scheuren, en rottend houtwerk. Om dit te voorkomen, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat het dak en de goten goed worden afwaterd. Het afschot is hierbij een belangrijke factor.

Hoe leg je een afschot plat dak aan?

Er zijn verschillende manieren om een afschot plat dak aan te leggen en verschillende materialen die gebruikt kunnen worden om dit te realiseren. Bij het aanleggen van het afschot is het belangrijk om rekening te houden met de omvang van het te ontwateren dakoppervlak en de gewenste helling van de dakbedekking. Een van de gangbare methoden is het gebruik van een dragende dakvloer. Deze ondergrond zorgt ervoor dat het water naar de punten van het dak kan stromen, waar het via de regenwaterafvoer kan worden afgevoerd. Hierbij kan gebruik worden gemaakt van verschillende soorten isolatiematerialen om het dak te bevestigen. Toepassing van een dragende dakvloer heeft als voordeel dat de helling van het dak goed wordt gecontroleerd, en dat de constructie waterdicht is. Daarnaast zorgt deze methode voor een stabiel en stevig dakoppervlak.

Welke materialen zijn geschikt voor afschot plat dak?

Er zijn verschillende materialen waaruit het dak kan worden opgebouwd, elk met hun eigen specifieke voor- en nadelen. Voor wat betreft de aanleg van het daksysteem zijn polystyreen, EPS (isomo), Glaswol en XPS (purschuim) de belangrijkste isolatiematerialen. Bij de keuze voor een isolatiemateriaal speelt de toepassing en het budget een grote rol. EPS (isomo) en Glaswol zijn goedkoper dan XPS (purschuim) en polystyreen, maar hebben een lagere isolatiewaarde. De keuze om te kiezen voor een dergelijk materiaal ligt dus bij de specifieke wensen van de klant.

Wanneer gebruik je afschot op een plat dak?

Het afschot op een plat dak moet te allen tijde aanwezig zijn. Dit heeft vooral te maken met het feit dat er ten alle tijden regen kan vallen. Een plat dak waarbij geen afschot is aangebracht zal onderlopen met regenwater en de problemen stapelen zich op. Er is bijvoorbeeld een grote kans dat er water naar binnenlekt. Dit kan leiden tot waterschade, lekkages, scheuren, en rottend houtwerk. Het is dus altijd aan te raden om afschot toe te passen op een plat dak.

FAQs

1. Wat is afschot plat dak?
Afschot is een helling waardoor water naar de regenwaterafvoer kan lopen. Wanneer er geen afschot aanwezig is, blijft het water op het dak staan en zorgt dit voor problemen als lekkages, scheuren, en rottend houtwerk.

2. Waarom is afschot plat dak belangrijk?
Afschot is belangrijk om waterschade en rottend hout te voorkomen.

3. Hoe leg je een afschot plat dak aan?
Er zijn verschillende manieren om een afschot plat dak aan te leggen en verschillende materialen die gebruikt kunnen worden om dit te realiseren. Bij het aanleggen van het afschot is het belangrijk om rekening te houden met de omvang van het te ontwateren dakoppervlak en de gewenste helling van de dakbedekking.

4. Welke materialen zijn geschikt voor afschot plat dak?
Polystyreen, EPS (isomo), Glaswol en XPS (purschuim) zijn de belangrijkste isolatiematerialen die gebruikt worden bij het aanleggen van afschot plat dak.

5. Waarom moet je afschot toepassen op een plat dak?
Afschot zorgt ervoor dat het water op het dak wegloopt en probleem zoals lekkages, scheuren, en rottend houtwerk worden voorkomen.

Conclusie

Het afschot plat dak is van groot belang om waterschade en rottend houtwerk te voorkomen. Een plat dak moet altijd een lichte helling (afschot) hebben waardoor water naar de regenwaterafvoer kan lopen. Het aanleggen van afschot kan gedaan worden met verschillende materialen, zoals polystyreen, EPS (isomo), Glaswol en XPS (purschuim). Bij het aanleggen van het afschot is het belangrijk om rekening te houden met de omvang van het te ontwateren dakoppervlak en de gewenste helling van de dakbedekking. Het toepassen van afschot op het dak is essentieel om waterschade en rottend houtwerk te voorkomen.