asbest dak vernieuwen

Asbest dak vernieuwen – alles wat je moet weten

Als je van plan bent om je dak te vernieuwen of renoveren, is het belangrijk om rekening te houden met de asbestwetgeving. Het verwijderen van asbest is niet alleen wettelijk verplicht, maar ook essentieel voor de gezondheid van jou en je omgeving. In dit artikel gaan we in op alles wat je moet weten over het vernieuwen van een asbest dak en de stappen die je moet nemen om dit op een veilige en verantwoorde manier te doen.

1. Wat is asbest?
Asbest is een natuurlijk mineraal dat in het verleden veelvuldig werd gebruikt als bouwmateriaal. Vanwege de duurzaamheid en hittebestendigheid werd asbest onder meer gebruikt voor dakbedekking, isolatie, plafonds en wanden. Inmiddels weten we echter dat asbest zeer schadelijk kan zijn voor de gezondheid. Bij het inademen van asbestvezels kan dit kanker en longziekten veroorzaken.

2. Asbest dak vernieuwen – waar moet je op letten?
Als het dak van je huis of bedrijfspand asbest bevat, mag je dit niet zomaar zelf verwijderen. Er gelden namelijk strenge regels voor het verwijderen van asbest, onder meer vanwege het gevaar voor de volksgezondheid. Alleen gecertificeerde bedrijven mogen asbest veilig verwijderen. Voordat je begint met het vernieuwen van het dak, is het daarom essentieel om een asbestinventarisatie te laten uitvoeren.

3. Asbestinventarisatie – wat houdt het in?
Een asbestinventarisatie is een onderzoek waarbij wordt vastgesteld óf er asbest aanwezig is in het dak, en zo ja, op welke plekken. Een gecertificeerd asbestinventarisatiebedrijf voert dit onderzoek uit en maakt daarbij gebruik van speciale apparatuur en technieken. Op basis van de uitkomsten wordt bepaald in hoeverre de asbest verantwoord kan worden verwijderd en wat de kosten zijn.

4. Asbestdak vernieuwen – hoe ga je te werk?
Als uit de asbestinventarisatie blijkt dat er asbest aanwezig is in het dak, zal deze dus eerst professioneel moeten worden verwijderd. Daarna kan het nieuwe dak worden geplaatst. Het is daarbij van belang om te kiezen voor een dakbedekking die veilig en duurzaam is, en die past bij jouw persoonlijke wensen en budget.

5. Welke dakbedekking kies je bij een vernieuwing?
Er zijn diverse soorten dakbedekkingen beschikbaar voor een nieuw dak, zoals bitumen, dakpannen en EPDM. Bij de keuze voor dakbedekking is het belangrijk om niet alleen te kijken naar de esthetische aspecten, maar ook naar de duurzaamheid en veiligheid. Let bijvoorbeeld op de garantieperiode, de isolatiewaarde van het materiaal en het brandveiligheidslabel.

6. Kosten van het vernieuwen van een asbest dak
De kosten voor het vernieuwen van een asbest dak kunnen sterk uiteenlopen, afhankelijk van factoren als de grootte van het dak, het type dakbedekking en de mate van asbestverwijdering die nodig is. Over het algemeen kun je rekenen op een bedrag van minimaal € 35 per m2. Daarbij zijn de kosten voor asbestverwijdering niet inbegrepen. Het inhuren van een professioneel asbestverwijderingsbedrijf kan je al snel duizenden euro’s kosten.

7. Conclusie
Het vernieuwen van een asbest dak is een complexe en kostbare klus die niet onderschat moet worden. Het is daarom van groot belang om je goed te laten informeren over de regelgeving omtrent asbest en de stappen die je moet nemen om deze veilig en verantwoord te verwijderen. Laat daarom altijd een asbestinventarisatie uitvoeren voordat je begint met de renovatie of vernieuwing van je dak, en kies voor een gecertificeerd bedrijf voor het verwijderen van de asbest. Zo kun je genieten van een veilig en duurzaam dak zonder gezondheidsrisico’s.

FAQ’s

1. Wat zijn de risico’s van asbest?
Asbestvezels kunnen ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken, zoals longkanker en longvlieskanker. Ook kan het leiden tot asbestose, een chronische longaandoening.

2. Kan ik asbest zelf verwijderen?
Nee, het verwijderen van asbest is aan strikte regels gebonden en mag alleen worden uitgevoerd door gecertificeerde bedrijven.

3. Wat is een asbestinventarisatie?
Een asbestinventarisatie is een onderzoek waarbij wordt bepaald of en waar asbest aanwezig is in een gebouw.

4. Hoeveel kost het verwijderen van asbest?
De kosten voor asbestverwijdering kunnen sterk uiteenlopen, afhankelijk van de omvang van de klus en het bedrijf dat wordt ingeschakeld. Voor een gemiddeld dak kun je al snel rekenen op enkele duizenden euro’s.

5. Welke dakbedekking is geschikt bij een vernieuwing?
Er zijn diverse soorten dakbedekkingen beschikbaar, zoals bitumen, dakpannen en EPDM. Het is belangrijk om te kiezen voor een dakbedekking die veilig en duurzaam is en past bij jouw persoonlijke wensen en budget.