asbest dak vervangen prijs

Asbest dak vervangen prijs: alles wat u moet weten

Wanneer u een oudere woning bezit, kan het zijn dat uw dakbedekking nog asbest bevat. In dat geval is het verstandig om deze te vervangen. Maar wat kost dat eigenlijk? In dit artikel leggen we alles uit wat u moet weten over de prijs van het vervangen van een asbest dak.

Wat is asbest?

Asbest is een verzamelnaam voor een aantal mineralen die als grondstof gebruikt werden voor de productie van verschillende bouwmaterialen. Vanwege de sterke en isolerende eigenschappen werd asbest veel gebruikt in de bouw van woningen en gebouwen tussen de jaren 1950 en 1993.

Waarom moet asbest vervangen worden?

Op zichzelf is asbest niet direct schadelijk, maar wanneer het in kleine deeltjes vrijkomt kan dit gevaarlijk zijn voor de gezondheid. Bijvoorbeeld bij slijp-, boor-, of zaagwerkzaamheden aan asbesthoudende materialen. Daarom is het sinds 1993 niet meer toegestaan om asbest te gebruiken en dient u het te laten verwijderen als u gaat verbouwen of renoveren.

Wat kost het vervangen van een asbest dak?

De kosten van het vervangen van een asbest dak kunnen flink uiteenlopen en zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals de grootte van het dakoppervlak, de bereikbaarheid van het dak en het soort dakbedekking dat u kiest.

Gemiddeld genomen mag u rekenen op een prijs van ongeveer €40 per m2 voor het vervangen van een asbest dak. Dit is wel een indicatie, want de kosten kunnen hoger uitvallen als er bijvoorbeeld ook nog asbest verwijderd moet worden.

Hoe zit het met de subsidie?

Als u asbest wilt vervangen, kunt u in aanmerking komen voor een subsidie. De subsidie zal echter niet alle kosten dekken. Het hangt af van de situatie, maar u kunt bijvoorbeeld denken aan een bedrag van € 4 per vierkante meter voor het verwijderen van het asbest, met een maximum van € 25.000. Daarnaast geven sommige provincies of gemeenten nog extra subsidie.

Waar moet u op letten bij het vervangen van een asbest dak?

Als u uw asbest dak wilt laten vervangen, zijn er een paar dingen waar u op moet letten. Hieronder hebben we de belangrijkste punten voor u op een rijtje gezet.

1. Het is belangrijk om een gecertificeerd bedrijf in te huren voor het verwijderen van het asbest. Deze bedrijven weten precies hoe ze op een veilige manier het asbest moeten verwijderen.

2. Vraag meerdere offertes aan en vergelijk deze goed met elkaar. Zo weet u zeker dat u niet te veel betaalt voor het vervangen van uw dak.

3. Kies voor duurzame alternatieven. Er zijn verschillende duurzame dakbedekkingen beschikbaar, bijvoorbeeld zonnepanelen, groendaken of keramische dakpannen.

4. Bezoek de website van de Rijksoverheid voor meer informatie en tips over het vervangen van asbest dakbedekking.

FAQs

1. Kan ik asbest zelf verwijderen?

Nee, dit is niet toegestaan. Het verwijderen van asbest moet altijd worden uitgevoerd door een gecertificeerd bedrijf.

2. Hoe weet ik of mijn dak asbest bevat?

Als u niet zeker weet of uw dak asbest bevat, kunt u dit laten onderzoeken door een gecertificeerd asbestanalist.

3. Hoeveel geld kan ik besparen door een asbest dak te vervangen door zonnepanelen?

Dit hangt af van het aantal geplaatste panelen en uw energiebehoefte. Met zonnepanelen bespaart u gemiddeld zo’n €500 per jaar op uw energierekening.

4. Hoe lang duurt het vervangen van een asbest dak?

Dit hangt af van de grootte van het dakoppervlak en de bereikbaarheid van het dak. Gemiddeld genomen duurt het vervangen van een asbest dak zo’n 5 tot 7 dagen.

5. Kan ik aanspraak maken op subsidie als ik alleen asbest laat verwijderen en geen nieuw dak laat plaatsen?

Ja, u kunt ook subsidie aanvragen voor het verwijderen van asbest. De subsidie is echter wel lager dan bij het vervangen van een volledig dak.

Conclusie

Het vervangen van een asbest dak kan flink wat kosten met zich meebrengen. Het is daarom belangrijk om meerdere offertes aan te vragen en deze goed met elkaar te vergelijken. Door te kiezen voor duurzame alternatieven, zoals zonnepanelen of groendaken, kunt u bovendien besparen op de lange termijn. Vergeet niet dat het verwijderen van asbest altijd moet worden uitgevoerd door een gecertificeerd bedrijf en dat u hiervoor in aanmerking kunt komen voor subsidie.