asbest golfplaten verwijderen verplicht

Asbest Golfplaten Verwijderen Verplicht: Een Complete Gids

Als u een woning bezit dat gebouwd is vóór 1993, dan is de kans groot dat er asbest golfplaten op het dak liggen. Hoewel asbest al langere tijd verboden is, hebben veel woningen nog steeds dakbedekkingen met asbest. Wilt u weten of u asbest golfplaten heeft en wat de opties zijn voor de verwijdering ervan? Dan is deze complete gids precies wat u nodig heeft.

In dit artikel bespreken we wat asbest is, waar het veelal te vinden is op dakbedekking, waarom het zo gevaarlijk is en hoe u het kunt herkennen. Vervolgens zullen we de wet- en regelgeving rondom het verwijderen van asbest dakbedekking bespreken. Ook geven we antwoord op veelgestelde vragen en bieden we praktische tips om de verwijdering van de asbest golfplaten zo soepel mogelijk te laten verlopen.

Wat is asbest?

Asbest is een verzamelnaam voor een groep van mineralen die uit hele kleine vezels bestaan. Deze vezels, die met het blote oog niet zichtbaar zijn, werden vroeger veel gebruikt in de bouwsector vanwege hun hittebestendige en isolerende eigenschappen. Asbestvezels kunnen echter bij inademing leiden tot zeer ernstige gezondheidsproblemen zoals longkanker of asbestose.

Waar vind je asbest op dakbedekking?

Asbest werd op grote schaal gebruikt als dakbedekking in de periode tussen 1945 en 1993. Het werd voornamelijk gebruikt voor golfplaten en dakleien. Asbest golfplaten zijn te herkennen aan hun grijze kleur, vaak voorzien van een zwarte of rode coating, en hun geschulpte vorm. Vaak wordt er ook gewezen op de aanwezigheid van asbestcement in roofing en sidings op een woning.

Waarom is asbest zo gevaarlijk?

Asbest is bij inademing schadelijk voor de gezondheid. De vezels kunnen zich in de longen nestelen en daar ernstige schade veroorzaken. Dit kan uiteindelijk leiden tot longkanker of mesothelioom. De kans op een ernstige ziekte als gevolg van asbest vezels is groter bij langdurige blootstelling.

Hoe kunt u asbest golfplaten herkennen?

Het zelf herkennen van asbest golfplaten is erg lastig. Het is daarom verstandig om het te laten controleren door een professional. Een deskundige kan de golfplaten op een veilige manier verwijderen en tijdig ingrijpen om blootstelling tot het minimum te beperken.

Wet- en regelgeving rondom asbest golfplaten

Het verwijderen van asbest golfplaten is onderhevig aan strenge wet- en regelgeving. Het asbest mag alleen worden verwijderd door daartoe gecertificeerde bedrijven. Voor de verwijdering is het verplicht om een asbestinventarisatie uit te laten voeren. Er zijn echter uitzonderingen waarbij een asbestinventarisatie niet nodig is.

Veelgestelde vragen over het verwijderen van asbest golfplaten

Q1. Moet ik mijn asbest golfplaten verwijderen als de dakbedekking nog niet lekt?
A1. Ja, het is verstandig om de eerstvolgende gelegenheid aan te grijpen om de asbest golfplaten te laten verwijderen. Dit is niet alleen veiliger voor uw gezondheid, maar ook noodzakelijk in het kader van de Wet Milieubeheer.

Q2. Moet ik een asbestinventarisatie laten uitvoeren?
A2. In de meeste gevallen is het verplicht om een asbestinventarisatie te laten uitvoeren. Dit is afhankelijk van het type asbest materiaal en de hoeveelheid.

Q3. Is het mogelijk om zelf asbest golfplaten te verwijderen?
A3. Nee, dit is niet toegestaan. Het verwijderen van asbest golfplaten dient te worden uitgevoerd door gecertificeerde bedrijven.

Q4. Wat gebeurt er met de verwijderde asbest golfplaten?
A4. De verwijderde asbest golfplaten worden op een veilige en verantwoorde manier afgevoerd naar een gespecialiseerde verwerker. Dit gebeurt volgens de geldende wet- en regelgeving.

Q5. Wat kost het laten verwijderen van asbest golfplaten?
A5. De kosten variëren afhankelijk van het type woning en de hoeveelheid asbest golfplaten. Gemiddeld liggen de kosten tussen de €30 – €50 per m².

Conclusie

Het verwijderen van asbest golfplaten is van groot belang voor de veiligheid van u en uw omgeving. Er zijn strenge wet- en regelgevingen om ervoor te zorgen dat het proces zo veilig en goed mogelijk verloopt. Neem contact op met een deskundige om de asbest golfplaten veilig te laten verwijderen. Zo kunt u weer gerust onder uw eigen dak slapen, zonder zorgen over de gezondheidsrisico’s van asbest.