asbest in huis

Asbest in huis: wat is het, waar vind je het en wat moet je doen?

Als je een huis koopt of huurt, is het belangrijk om te weten of er asbest aanwezig is. Asbest is een natuurlijk mineraal dat in het verleden vaak werd gebruikt als bouwmateriaal vanwege zijn brandwerende en isolerende eigenschappen. Later werd echter ontdekt dat stofdeeltjes van asbest schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. In dit artikel leggen we uit wat asbest precies is, waar het in huis kan worden gevonden en wat te doen als er asbest aanwezig is.

Wat is asbest?

Asbest is een vezelachtig mineraal dat van nature voorkomt in de bodem. Het werd in het verleden veel gebruikt in de bouwsector vanwege zijn brandwerende en isolerende eigenschappen. Asbest kan echter gevaarlijk zijn als het wordt geïnhaleerd in de vorm van stofdeeltjes. Deze deeltjes kunnen leiden tot longaandoeningen, waaronder longkanker en mesothelioom.

Waar komt asbest voor in huis?

Asbest kan voorkomen in verschillende materialen die in huis worden gebruikt, zoals isolatie, dakbedekking, tegels en vloerbedekking. Oude huizen hebben vaak nog asbesthoudend materiaal in hun structuur en het is belangrijk om te weten of jouw huis dit heeft.

Hoe herken je asbest in huis?

Het is niet altijd gemakkelijk om asbest in huis te herkennen. Asbesthoudende materialen hebben meestal een vezelige structuur en een bleekgroene tot witte kleur. Soms is er ook een grijze of blauwe kleur te zien. Maar niet alle asbestbevattende materialen zijn herkenbaar aan hun kleur en structuur. Het is daarom sterk aanbevolen om een asbestinventarisatie te laten uitvoeren om te weten of jouw huis gevaarlijke asbest bevat.

Wat te doen als er asbest in huis is?

Als er asbest in huis wordt gevonden, moeten er stappen worden ondernomen om dit materiaal te verwijderen en de veiligheid van de bewoners te garanderen. Het is niet aan te raden om zelf asbest te verwijderen, omdat dit gevaarlijk kan zijn en de stofdeeltjes tijdens het verwijderen in de lucht kunnen komen. Laat daarom de verwijdering over aan professionele asbestverwijderaars, die beschikken over de juiste uitrusting en kennis om de klus te klaren.

FAQs:

1. Is het nog steeds toegestaan om asbest in huis te gebruiken?

Nee, het gebruik van asbest in bouwmaterialen is sinds 1994 verboden. Maar oude huizen, die vóór die tijd zijn gebouwd, kunnen nog steeds asbest bevatten.

2. Is het mogelijk om asbest zelf te verwijderen?

Het wordt sterk afgeraden om asbest zelf te verwijderen, omdat het gevaarlijk kan zijn. Laat de verwijdering over aan professionele asbestverwijderaars.

3. Welke gezondheidsproblemen kunnen ontstaan door blootstelling aan asbest?

Blootstelling aan asbest kan leiden tot verschillende ademhalings- en longaandoeningen, waaronder longkanker en mesothelioom.

4. Hoeveel kost het om asbest te laten verwijderen?

De kosten van het verwijderen van asbest zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals de hoeveelheid asbest die aanwezig is en de moeilijkheid van de verwijdering. Het is belangrijk om meerdere offertes te vragen en te kiezen voor een erkende en ervaren asbestverwijderaar.

5. Hoe lang duurt het om asbest te laten verwijderen?

Het verwijderen van asbest kan enkele dagen tot enkele weken duren, afhankelijk van de hoeveelheid asbest die verwijderd moet worden en de grootte en complexiteit van het project.

Conclusie

Of je nu een oud huis koopt of een nieuw huis bouwt, het is altijd belangrijk om te weten of er asbest aanwezig is. Asbest kan een gevaar vormen voor de gezondheid van de bewoners en moet altijd professioneel worden verwijderd om risico’s te voorkomen. Laat daarom altijd een asbestinventarisatie uitvoeren voordat je verder gaat met bouw- en renovatiewerkzaamheden en schakel professionele asbestverwijderaars in als er asbest wordt gevonden.