asbestplaten

Asbestplaten: alles wat u moet weten over deze gevaarlijke vezels

Als u een oudere woning hebt gekocht, is de kans groot dat u asbestplaten tegenkomt. Dit bouwmateriaal was in de jaren ’50 tot ’90 ontzettend populair vanwege de goede isolatie en brandwerende eigenschappen, maar is sindsdien om veiligheidsredenen verboden. Maar wat zijn asbestplaten nu precies? Waarom is het gevaarlijk? En wat moet u doen als u asbest in uw huis hebt aangetroffen? In deze uitgebreide handleiding beantwoorden we al uw vragen, zodat u veilig kunt wonen en werken.

Wat zijn asbestplaten precies?
Asbest is een natuurlijk mineraal dat uit microscopisch kleine vezels bestaat. Deze vezels zijn sterk, flexibel en hittebestendig, waardoor asbest in het verleden veelvuldig gebruikt werd in de bouw. Asbestplaten zijn platen gemaakt van dit mineraal, en werden vaak gebruikt als dakbedekking, isolatiemateriaal en als bekleding van leidingen en kachels. De kleur van asbestplaten kan variëren van bruin tot lichtgrijs, en vaak ziet u aan de bovenkant kleine gaatjes als gevolg van weersinvloeden.

Waarom zijn asbestplaten gevaarlijk?
Het grootste gevaar van asbestplaten is dat de vezels die vrijkomen bij het breken, boren of zagen van de platen, zeer schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. Wanneer asbestvezels ingeademd worden, kunnen deze zich nestelen in de longen en leiden tot ernstige gezondheidsproblemen zoals asbestose, mesothelioom en longkanker. Het duurt vaak tientallen jaren voordat deze ziektes zich openbaren, waardoor ze vaak pas ontdekt worden wanneer het te laat is.

Hoe kunt u asbestplaten herkennen?
Asbestplaten zijn vanwege de verboden status al jaren niet meer in de handel, maar ze kunnen nog wel aanwezig zijn in huizen en gebouwen die vóór 1994 gebouwd zijn. Het herkennen van asbestplaten kan lastig zijn, omdat er verschillende soorten asbestplaten zijn en ze er niet altijd hetzelfde uitzien. Over het algemeen kunt u asbestplaten herkennen aan de grijze of bruine kleur, de gaatjes aan de bovenkant en het breekpatroon van de platen. Het is echter niet aan te raden om zelf asbestplaten te gaan herkennen, omdat dit erg gevaarlijk kan zijn en u per ongeluk vezels kunt vrijlaten.

Wat moet u doen als u asbestplaten aantreft?
Als u asbestplaten aantreft in uw huis of bedrijf, moet u daar nooit zelf mee gaan knutselen. Het verwijderen van asbestplaten is namelijk erg gevaarlijk en moet altijd overgelaten worden aan professionele asbestsaneringsbedrijven. Op deze manier wordt ervoor gezorgd dat er zo min mogelijk vezels in de lucht komen en u geen gezondheidsrisico’s loopt. Het is wel verstandig om bij het ontdekken van asbestplaten in uw huis, dit te melden bij uw gemeente.

Hoe kunt u asbestplaten laten verwijderen?
Het verwijderen van asbestplaten moet altijd uitgevoerd worden door gecertificeerde asbestsaneringsbedrijven. Deze bedrijven hebben de beschermende kleding en apparatuur die nodig is om de platen veilig te verwijderen. Het is verstandig om vooraf meerdere offertes aan te vragen en te kijken welk bedrijf het beste bij uw wensen past. Wanneer uw asbestplaten verwijderd zijn, ontvangt u een asbestinventarisatierapport en een asbestvrijverklaring, zodat u kunt aantonen dat er geen asbest meer aanwezig is.

FAQ’s:

1. Kunnen asbestplaten ook onder de grond zitten?
Ja, het is mogelijk dat er asbestplaten gebruikt zijn voor bijvoorbeeld rioleringsbuizen. Dit kan een gezondheidsrisico zijn, omdat de vezels vrij kunnen komen bij graafwerkzaamheden. Het is daarom belangrijk om bij twijfel altijd een asbestexpert te raadplegen.

2. Hoe gevaarlijk zijn asbestplaten wanneer ze niet gebroken zijn?
Asbestplaten zijn alleen gevaarlijk wanneer de vezels vrijkomen, bijvoorbeeld door breken of zagen. Wanneer u de platen met rust laat en er niet aan knutselt, is de kans op vrijkomende vezels minimaal.

3. Kan ik zelf asbestplaten verwijderen?
Nee, het is zeer gevaarlijk om zelf asbestplaten te verwijderen. U loopt hiermee het risico om vezels vrij te laten komen, waardoor u uzelf en anderen in gevaar brengt. Schakel altijd een gecertificeerd bedrijf in.

4. Moet ik mijn huis laten onderzoeken op asbest?
Het laten onderzoeken van uw huis op asbest is niet verplicht, maar het kan wel verstandig zijn. Bij verbouwingen of sloopwerkzaamheden bent u als eigenaar namelijk altijd zelf verantwoordelijk voor het naleven van de asbestregelgeving.

5. Hoeveel kost het laten verwijderen van asbestplaten?
De kosten voor het verwijderen van asbestplaten kunnen sterk variëren, afhankelijk van de grootte van de klus en het asbestsaneringsbedrijf dat u kiest. Prijzen kunnen variëren van enkele honderden Euro’s voor kleine klussen tot enkele duizenden Euro’s voor grote renovatieprojecten. Het is dan ook verstandig om verschillende offertes op te vragen.

Conclusie:

Asbestplaten kunnen zeer gevaarlijk zijn voor de gezondheid en moeten altijd op professionele wijze verwijderd worden. Doe dit nooit zelf, maar schakel gecertificeerde asbestsaneringsbedrijven in om uw huis of bedrijf veilig asbestvrij te maken. Door alert te zijn op de aanwezigheid van asbestplaten en ze op verantwoorde wijze te laten verwijderen, kunnen we samen zorgen voor een veilige woon- en werkomgeving.