bitumen daken

Title: Alles wat je moet weten over Bitumen daken

Als je op zoek bent naar een dakbedekking die een lange levensduur heeft, uitstekende waterdichtheid biedt en gemakkelijk te onderhouden is, dan is bitumen dakbedekking een uitstekende optie. In dit artikel gaan we dieper in op alles wat je moet weten over bitumen daken. We beginnen met een definitie en gaan over de voor- en nadelen, soorten bitumen dakbedekkingen, de installatie ervan en de prijs.

Definitie van Bitumen

Bitumen is een thermoplastisch product dat bestaat uit aardolie. Het is een materiaal dat tegenwoordig vaak wordt gebruikt als dakbedekking voor platte daken. Het bestaat uit verschillende lagen die elkaar overlappen om een waterdichte laag te creëren. Bitumen is een duurzaam materiaal dat veel voorkomt in wegenbouw naast dakbedekking.

Voordelen van Bitumen daken

Bitumen daken hebben veel voordelen. Hier zijn er een paar:

1. Waterdicht: Bitumen daken zijn stevig en zijn bestand tegen water. Het is een gesloten systeem, waardoor er geen kans op lekkages.

2. Duurzaam: Dit type dakbedekking heeft een lange levensduur van ongeveer 30-40 jaar als de installatie correct wordt uitgevoerd.

3. UV-bestendigheid: Bitumen dakbedekking is bestand tegen schade door UV-straling.

4. Onderhoudsvriendelijk: Bitumen daken zijn gemakkelijk te onderhouden en te repareren.

5. Warmtebestendigheid: Bitumen dakbedekking is bestand tegen hoge temperaturen en kan zelfs worden gebruikt op daken die veel blootstaan aan zonlicht.

Nadelen van Bitumen daken

Niets is perfect en dat geldt ook voor bitumen dakbedekking. Hier zijn enkele van de nadelen:

1. Gevoeligheid voor kou: Bitumen dakbedekking wordt broos bij koude temperaturen, dus het is niet ideaal voor koudere klimaten.

2. Geur: Bij de installatie van bitumen dakbedekking kan er een vervelende geur vrijkomen. Het is belangrijk om het gebied te ventileren tijdens de installatie.

Soorten Bitumen dakbedekking

Er zijn verschillende soorten bitumen dakbedekking. De twee meest voorkomende zijn SBS en APP.

1. SBS (Styreen Butadieen Styreen) bitumen dakbedekking: SBS is een elastomere bitumen die wordt gemaakt door butadieen rubber te combineren met styreen. Het resultaat is een dakbedekking die flexibeler is en beter bestand is tegen temperatuurveranderingen.

2. APP (Atactisch Polypropyleen) bitumen dakbedekking: APP is een niet-elastische bitumen dat wordt gemaakt door polypropyleen te combineren met bitumen. APP is ideaal voor daken die veel worden blootgesteld aan de zon, omdat het bestand is tegen UV-straling.

Installatie van Bitumen daken

Bitumen dakbedekking kan alleen worden geïnstalleerd door professionals. Het installatieproces bestaat uit verschillende stappen, zoals de voorbereiding van het dakoppervlak, de installatie van een onderlaag, de installatie van de dakbedekking en de afdichting van de randen en naden. Het is belangrijk om een professional in te schakelen om de installatie uit te voeren, zodat er geen fouten worden gemaakt.

Prijs van Bitumen daken

De prijs van bitumen dakbedekking hangt af van verschillende factoren, zoals de grootte van het dak, de installateur en de kwaliteit van de materialen. Over het algemeen is bitumen dakbedekking een betaalbaar alternatief voor andere soorten dakbedekkingen.

FAQs

1. Wat is Bitumen?

Bitumen is een thermoplastisch product dat bestaat uit aardolie en wordt vaak gebruikt als dakbedekking voor platte daken.

2. Hoe lang gaat Bitumen dakbedekking mee?

Bitumen dakbedekking heeft een levensduur van ongeveer 30-40 jaar als de installatie correct wordt uitgevoerd.

3. Wat zijn de voordelen van Bitumen daken?

Bitumen daken zijn waterdicht, duurzaam, onderhoudsvriendelijk, UV-bestendig en warmtebestendig.

4. Wat zijn de nadelen van Bitumen daken?

Bitumen daken zijn gevoelig voor kou en kunnen een vervelende geur afgeven tijdens de installatie.

5. Welke soorten Bitumen dakbedekking zijn er?

De twee meest voorkomende soorten zijn SBS en APP.

Conclusie

Bitumen dakbedekking is een uitstekende keuze voor platte daken vanwege de duurzaamheid en waterdichtheid. Het heeft zijn nadelen, zoals gevoeligheid voor kou en vervelende geur bij installatie. Er zijn twee soorten bitumen dakbedekkingen SBS en APP. Bitumen daken zijn gemakkelijk te onderhouden en betaalbaar. Zorg ervoor dat je een professional inschakelt bij de installatie van bitumen dakbedekking.