bitumen golfplaten lekken

Bitumen Golfplaten Lekken: Oorzaken, Gevolgen en Oplossingen

Als eigenaar van een pand weet je als geen ander hoe belangrijk het is dat het dak goed functioneert. Een dak met lekkage kan grote schade veroorzaken aan het interieur van een pand. Een van de meest voorkomende oorzaken van daklekkage zijn bitumen golfplaten. In dit artikel gaan we dieper in op de oorzaken, gevolgen en oplossingen van bitumen golfplaten die lekken.

1. Wat zijn Bitumen Golfplaten?

Bitumen golfplaten worden veel gebruikt in de bouwsector als dakbedekking. Bitumen is een materiaal dat wordt verkregen uit aardolie en dat erg elastisch is. Hierdoor is het zeer geschikt voor gebruik op daken. Bitumen golfplaten zijn verkrijgbaar in verschillende standaardafmetingen en kunnen makkelijk op maat worden gesneden.

2. Waarom Lekken Bitumen Golfplaten?

Er zijn verschillende oorzaken waardoor bitumen golfplaten kunnen gaan lekken:
– Slijtage: Bitumen golfplaten kunnen na verloop van tijd slijten. Dit kan leiden tot scheurtjes in het materiaal waardoor water naar binnen kan sijpelen.
– Vocht: Vocht is een andere veelvoorkomende oorzaak van daklekkage. Bitumen golfplaten kunnen door vocht aangetast worden waardoor scheurtjes ontstaan.
– Slechte installatie: Als bitumen golfplaten niet goed zijn ge├»nstalleerd kunnen er ook lekkages ontstaan. Bijvoorbeeld doordat de platen niet goed op elkaar aansluiten of omdat er gaten in de platen zijn gemaakt om doorheen te boren.

3. Wat Zijn De Gevolgen Van Bitumen Golfplaten Die Lekken?

Als bitumen golfplaten lekken kan dit leiden tot grote schade aan een pand. Als er water naar binnen sijpelt kan dit leiden tot:
– Schimmel en vochtplekken: Schimmel heeft vocht nodig om te kunnen groeien. Als er vocht in je pand zit kan dit leiden tot schimmelvorming en vochtplekken op muren en plafonds.
– Verzwakking van constructie: Als er langere tijd water naar binnen sijpelt kan dit leiden tot houtrot. Houtrot tast het houten skelet van een pand aan waardoor het pand verzwakt en uiteindelijk kan instorten.
– Elektrische schade: Als er water bij elektrische installaties komt kan dit leiden tot kortsluiting en brand.

4. Hoe Kunnen Bitumen Golfplaten Die Lekken Worden Opgelost?

Als er een lek is ontstaan in bitumen golfplaten is het belangrijk om zo snel mogelijk actie te ondernemen. Hieronder vind je een overzicht van mogelijke oplossingen:

– Reparatie met bitumenkit: Als het lek niet te groot is kan het lek worden gedicht met bitumenkit.
– Replacing van de platen: In sommige gevallen is het nodig om de gehele plaat te vervangen.
– Coaten van de platen: bitumen golfplaten kunnen gecoat worden met een nieuwe laag om ze weer waterdicht te maken.
– Aanbrengen van een nieuwe laag dakbedekking: Als de bitumen golfplaten te verouderd zijn, kan het nodig zijn om een nieuwe laag dakbedekking aan te brengen.

5. Hoe Kan Je Voorkomen Dat Bitumen Golfplaten Gaan Lekken?

Er zijn verschillende manieren waarop je kunt voorkomen dat bitumen golfplaten gaan lekken:
– Regelmatig onderhoud: Door regelmatig onderhoud uit te voeren kan voorkomen worden dat bitumen golfplaten gaan lekken.
– Antischimmelbehandeling: Door bitumen golfplaten te behandelen tegen schimmelgroei kan voorkomen worden dat er vochtplekken en schimmel in een pand ontstaan.
– Gebruik van hoogwaardige materialen: Door te kiezen voor hoogwaardige bitumen golfplaten kan voorkomen worden dat deze na verloop van tijd gaan lekken.

Conclusie

Bitumen golfplaten zijn een veelgebruikte dakbedekking in de bouwsector. Als deze platen gaan lekken kan dit leiden tot grote schade aan een pand. Oorzaken van lekkage zijn onder andere slijtage, vocht en een slechte installatie. Het is belangrijk om snel actie te ondernemen als er een lek ontstaat. Hierboven werden een aantal oplossingen beschreven om het probleem te verhelpen. Door regelmatig onderhoud uit te voeren en te kiezen voor hoogwaardige materialen kan voorkomen worden dat bitumen golfplaten lekken en er schade ontstaat aan panden.

FAQs

1. Kunnen bitumen golfplaten worden gerepareerd?

Ja, bitumen golfplaten kunnen worden gerepareerd met bitumenkit.

2. Hoeveel kost het vervangen van bitumen golfplaten?

De kosten van het vervangen van bitumen golfplaten hangen af van de grootte van het dak en de hoeveelheid platen die vervangen moeten worden.

3. Wat is de levensduur van bitumen golfplaten?

De levensduur van bitumen golfplaten is afhankelijk van het onderhoud. Als deze platen regelmatig worden onderhouden kunnen ze tot wel 30 jaar meegaan.

4. Is het mogelijk om bitumen golfplaten te coaten?

Ja, bitumen golfplaten kunnen worden gecoat met een nieuwe laag om ze weer waterdicht te maken.

5. Kan het aanbrengen van een antischimmelbehandeling schimmelvorming voorkomen?

Ja, door het aanbrengen van een antischimmelbehandeling kunnen vochtplekken en schimmelvorming in een pand worden voorkomen.