bovenkant schoorsteen dichtmaken

Bovenkant schoorsteen dichtmaken: Alles wat je moet weten

In Nederland kennen we veel huizen met een open haard, houtkachel of op gas gestookte open haard. Deze huizen hebben allemaal een schoorsteen en het kan voorkomen dat de bovenkant van deze schoorsteen zich in slechte staat bevindt. Dit kan leiden tot problemen zoals lekkages, kapotte nokvorsten, roetuitstoot en gevaarlijke situaties. In deze blogpost leggen we uit wat je moet weten als je de bovenkant van de schoorsteen wilt dichtmaken.

1. Waarom zou je de bovenkant van de schoorsteen dichtmaken?

Er zijn verschillende redenen om de bovenkant van je schoorsteen dicht te maken. Zo kan het worden gedaan om de schoorsteen beter te isoleren en daarmee te besparen op de stookkosten. Ook kan het dichtmaken van de schoorsteen voorkomen dat er lekkages ontstaan en hiermee schade aan het huis en de schoorsteen voorkomen. Daarnaast zorg je er met het dichtmaken van de schoorsteen voor dat er minder roetuitstoot is en dat je minder last hebt van rookoverlast.

2. Hoe wordt de bovenkant van de schoorsteen dichtgemaakt?

Er zijn verschillende manieren om de bovenkant van de schoorsteen dicht te maken. Zo kan er worden gekozen voor een speciale schoorsteenkap, die de bovenkant van de schoorsteen afsluit en voorkomt dat er vocht en vuil in de schoorsteen komt. Ook kan er worden gekozen voor het aanbrengen van een speciaal flexibele laag, die ervoor zorgt dat de schoorsteen beter geïsoleerd is. Een andere optie is om de schoorsteen volledig af te laten sluiten met een plaat, die op maat gemaakt is.

3. Wat zijn de voordelen van het dichtmaken van de bovenkant van de schoorsteen?

Het dichtmaken van de schoorsteen heeft verschillende voordelen. Zo zorg je er met het dichtmaken van de schoorsteen voor dat deze beter geïsoleerd is, en daarmee bespaar je op de stookkosten. Ook vermindert het dichtmaken van de schoorsteen roetuitstoot en rookoverlast, waardoor je minder last hebt van hinderlijke geuren en vervuiling. Daarnaast voorkom je met het dichtmaken van de schoorsteen dat er vocht en vuil in de schoorsteen komt, wat weer kan leiden tot lekkages en schade aan het huis.

4. Is het dichtmaken van de bovenkant van de schoorsteen veilig?

Het dichtmaken van de bovenkant van de schoorsteen kan veilig gebeuren, mits dit door een vakman wordt gedaan. Het is belangrijk om te kiezen voor een partij die ervaring heeft met het dichtmaken van schoorstenen en de juiste materialen gebruikt. Zo voorkom je dat er zich gevaarlijke situaties voordoen, zoals koolmonoxidevergiftiging of brand.

5. Hoeveel kost het dichtmaken van de bovenkant van de schoorsteen?

De kosten van het dichtmaken van de bovenkant van de schoorsteen zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals de grootte van de schoorsteen en het gekozen materiaal. Gemiddeld genomen betaal je voor het dichtmaken van de bovenkant van de schoorsteen tussen de €300 en €800. Het is verstandig om meerdere offertes op te vragen, zodat je een goed beeld hebt van de kosten en de verschillende mogelijkheden.

FAQs

1. Kan ik de bovenkant van de schoorsteen zelf dichtmaken?
Het dichtmaken van de bovenkant van de schoorsteen is geen klus die je zelf kunt uitvoeren. Dit dient te worden gedaan door een vakman met de juiste kennis en ervaring.

2. Welke materialen kunnen worden gebruikt bij het dichtmaken van de bovenkant van de schoorsteen?
Er zijn verschillende materialen die kunnen worden gebruikt bij het dichtmaken van de bovenkant van de schoorsteen, zoals een speciale kap, flexibele laag of plaat.

3. Wat zijn de risico’s van een niet-afgesloten schoorsteen?
Een niet-afgesloten schoorsteen kan leiden tot problemen zoals lekkages, kapotte nokvorsten, roetuitstoot en gevaarlijke situaties.

4. Hoe vaak moet de bovenkant van de schoorsteen worden gecontroleerd?
Het is verstandig om de bovenkant van de schoorsteen minimaal eens per jaar te laten controleren door een vakman.

5. Kan het dichtmaken van de bovenkant van de schoorsteen worden gedaan in combinatie met een schoonmaakbeurt?
Ja, het is mogelijk om het dichtmaken van de bovenkant van de schoorsteen te combineren met een schoonmaakbeurt. Dit kan door dezelfde vakman worden gedaan.

Conclusie

Het dichtmaken van de bovenkant van de schoorsteen kan verschillende voordelen met zich meebrengen, zoals besparing op stookkosten, vermindering van roetuitstoot en voorkomen van lekkages en schade aan het huis. Het is belangrijk om hierbij te kiezen voor een vakman met ervaring en de juiste materialen. Door de bovenstaande informatie in acht te nemen, kun jij de bovenkant van jouw schoorsteen op een veilige en verantwoorde manier laten dichtmaken.