asbest laten verwijderen prijzen

Asbest Laten Verwijderen Prijzen: Wat Kost Asbest Verwijderen?

Asbest is een gevaarlijk materiaal dat vroeger veel gebruikt werd in de bouw en industrie. Vandaag de dag weten we dat het kankerverwekkend is en daarom is het in Nederland verplicht om asbest te laten verwijderen door een gecertificeerd bedrijf. In dit artikel zullen we het hebben over de kosten van asbest verwijderen en waar je rekening mee moet houden.

Wat beïnvloedt de prijs van asbest verwijderen?

De prijs van asbest verwijderen hangt af van verschillende factoren. Hier zijn enkele dingen waar je rekening mee moet houden:

1. Type materiaal: Asbest kan voorkomen in verschillende materialen, zoals golfplaten, leidingisolatie of pleisterwerk. Elk type vereist een andere verwijderingsmethode en kan dus meer of minder kosten.

2. Oppervlakte: De grootte van het gebied waar het asbest zich bevindt, zal de kosten beïnvloeden. Hoe groter het gebied, hoe hoger de kosten.

3. Bereikbaarheid: Als het asbest zich op moeilijk bereikbare plaatsen bevindt, zoals op het dak, zal dit de kosten verhogen.

4. Verwijderingsmethode: Er zijn verschillende methoden om asbest te verwijderen, waaronder containment en natte verwijdering. Elke methode heeft zijn eigen prijskaartje.

5. Certificering: Asbestverwijderingsbedrijven moeten gecertificeerd zijn en dit kan ook de kosten verhogen.

Wat kost asbest verwijderen?

De kosten van asbest verwijderen variëren van €25 tot €50 per vierkante meter. Dit hangt af van bovengenoemde factoren. De grootte van het gebied en het type materiaal zijn de grootste factoren in de prijs.

Voor bijvoorbeeld het verwijderen van een oppervlakte van 50 vierkante meter golfplaten betaal je ongeveer €1500 tot €2000. Voor een oppervlakte van 200 vierkante meter kan de prijs oplopen tot €10.000.

Wat zijn de bijkomende kosten?

Er zijn enkele bijkomende kosten waarmee je rekening moet houden bij het verwijderen van asbest. Deze kunnen onder andere zijn:

1. Analyse: Voordat je asbest kunt verwijderen, moet het materiaal geanalyseerd worden om te bepalen of het daadwerkelijk asbest is. Dit kost tussen de €50 tot €400.

2. Inspectie: Na het verwijderen van asbest moet er een inspectie worden uitgevoerd om te controleren of er geen asbest meer aanwezig is. Deze inspectie kost tussen de €200 tot €1000.

3. Afvoeren: Het afvoeren van asbestafval moet ook apart worden betaald en kan een paar honderd euro kosten.

4. Verhuizing: Als je asbest wilt laten verwijderen in een bewoonde woning of bedrijfspand, moet je mogelijk verhuizen naar een ander pand of ruimte. De kosten hiervoor kunnen ook hoog zijn.

FAQ’s

1. Is het verplicht om asbest te laten verwijderen?

Ja, in Nederland is het verplicht om asbest te laten verwijderen door een gecertificeerd bedrijf.

2. Kun je zelf asbest verwijderen?

Nee, het is verboden om zelf asbest te verwijderen. Dit mag alleen gedaan worden door een gecertificeerd bedrijf.

3. Wat kost het om asbest te laten analyseren?

De kosten voor het analyseren van asbest liggen tussen de €50 tot €400.

4. Hoe lang duurt het om asbest te laten verwijderen?

Dit hangt af van de grootte van het gebied en het type materiaal. Gemiddeld duurt het tussen de 1 en 5 dagen.

5. Kun je subsidie krijgen voor asbest verwijderen?

Ja, er zijn verschillende subsidies beschikbaar voor het verwijderen van asbest. Je kunt hierover meer informatie vinden op de website van de Rijksoverheid.

Conclusie

Asbest laten verwijderen kan een dure aangelegenheid zijn, maar het is noodzakelijk vanwege de gezondheidsrisico’s die het materiaal met zich meebrengt. De prijs hangt af van verschillende factoren, zoals het type materiaal, de grootte van het gebied en de verwijderingsmethode. Zorg ervoor dat je een gecertificeerd bedrijf inschakelt en dat je rekening houdt met de bijkomende kosten, zoals analyse, inspectie en afvoeren van afval.