asbest verboden sinds

Asbest verboden sinds: alles wat u moet weten over de nieuwe regels

Als u in Nederland woont of werkt, heeft u wellicht al gehoord van de nieuwe regels omtrent asbest. Sinds 1 juli 2019 is het verboden asbest te bezitten, te gebruiken, te importeren, te verhandelen of te bewerken in Nederland. Deze wetgeving heeft gevolgen voor iedereen die asbest in zijn bezit heeft of ermee werkt, of het nu gaat om particulieren of bedrijven. In deze artikel zullen we bespreken wat de nieuwe regels inhouden, hoe ze van invloed zijn op u en wat u moet doen om aan de wetgeving te voldoen.

Wat is asbest?

Asbest is een natuurlijk mineraal dat in het verleden veel gebruikt werd in de bouw en industrie vanwege zijn isolerende en brandwerende eigenschappen. Het wordt nog steeds vaak gevonden in gebouwen die voor 1994 zijn gebouwd, en kan ook aanwezig zijn in oude elektrische apparatuur en auto-onderdelen. Asbestvezels zijn gevaarlijk voor de gezondheid en kunnen leiden tot longkanker, asbestose en mesothelioom.

Wat zijn de nieuwe regels?

Sinds 1 juli 2019 is het in Nederland verboden om asbest te bezitten, te gebruiken, te importeren, te verhandelen of te bewerken. De nieuwe regels zijn van toepassing op particulieren, bedrijven, en overheden. Dit betekent dat u uw woning of bedrijfspand moet laten onderzoeken op de aanwezigheid van asbest en deze moet laten verwijderen als er asbest aanwezig is.

Wat moet u doen om aan de wetgeving te voldoen?

Om te voldoen aan de nieuwe wetgeving moet u allereerst uw woning of bedrijfspand laten onderzoeken op de aanwezigheid van asbest. Dit onderzoek moet worden uitgevoerd door een gecertificeerd asbestinventarisatiebedrijf. Als er asbest aanwezig is, moet dit vervolgens worden verwijderd door een gecertificeerd asbestverwijderingsbedrijf. Het is belangrijk om te weten dat het niet is toegestaan om zelf asbest te verwijderen, tenzij het gaat om het verwijderen van hechtgebonden materialen kleiner dan 35 vierkante meter.

Als u eigenaar bent van een pand waarvan het dak asbest bevat, dan heeft u tot 2024 de tijd om het dak te laten verwijderen. U kunt hiervoor gebruikmaken van subsidies die beschikbaar zijn gesteld door de overheid. Het is verstandig om deze subsidie tijdig aan te vragen, omdat het budget beperkt is.

Hoe zorgt u voor uw gezondheid bij het werken met asbest?

Als u werkt met asbest, moet u ervoor zorgen dat u dit op een veilige manier doet. Dit betekent dat u beschermende kleding, zoals een overall en een adembeschermingsmasker moet dragen. Het is belangrijk om te weten dat werken met asbest risico’s met zich meebrengt voor uw gezondheid en dat u deze risico’s zoveel mogelijk moet vermijden. Als u twijfelt of u veilig kunt werken met asbest, neem dan contact op met een specialist.

FAQs

1. Mag ik zelf asbest verwijderen?
Nee, u mag zelf geen asbest verwijderen, tenzij het gaat om het verwijderen van hechtgebonden materialen kleiner dan 35 vierkante meter. Dit moet echter wel op de juiste manier gebeuren, dus het is verstandig om hiervoor een specialist in te schakelen.

2. Moet ik mijn woning laten onderzoeken op de aanwezigheid van asbest?
Ja, om te voldoen aan de nieuwe wetgeving moet u uw woning of bedrijfspand laten onderzoeken op de aanwezigheid van asbest. Dit onderzoek moet worden uitgevoerd door een gecertificeerd asbestinventarisatiebedrijf.

3. Hoe kan ik subsidie aanvragen voor asbestsanering?
U kunt subsidie aanvragen via de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Het is verstandig om dit tijdig te doen, omdat het budget beperkt is.

4. Hoe zorg ik voor mijn gezondheid bij het werken met asbest?
Als u werkt met asbest, moet u ervoor zorgen dat u beschermende kleding, zoals een overall en een adembeschermingsmasker, draagt. Het is belangrijk om te weten dat werken met asbest risico’s met zich meebrengt voor uw gezondheid en dat u deze risico’s zoveel mogelijk moet vermijden.

5. Hoelang mag ik nog een dak met asbest hebben?
Eigenaren van panden met een asbestdak hebben tot 2024 de tijd om het dak te laten verwijderen. U kunt hiervoor gebruikmaken van subsidies die beschikbaar zijn gesteld door de overheid.

Conclusie

Sinds 1 juli 2019 is het verboden om asbest te bezitten, te gebruiken, te importeren, te verhandelen of te bewerken in Nederland. Voor veel mensen en bedrijven heeft dit gevolgen, omdat asbest nog veel voorkomt in gebouwen en andere objecten. Om te voldoen aan de nieuwe regels moet u uw woning of bedrijfspand laten onderzoeken op de aanwezigheid van asbest en deze laten verwijderen als er asbest aanwezig is. Het is belangrijk om hiervoor een gecertificeerd asbestinventarisatiebedrijf en asbestverwijderingsbedrijf in te schakelen, om te voorkomen dat u boetes of gezondheidsrisico’s loopt. We hopen dat dit artikel u heeft geholpen om meer inzicht te krijgen in de nieuwe asbestregels en wat deze voor u betekenen.