asbest verwijderen en nieuw dak plaatsen

Als je een huis bezit dat in de jaren zestig of zeventig is gebouwd, is de kans groot dat het asbest bevat. Asbest was destijds een populair bouwmateriaal omdat het goedkoop was, isolerende eigenschappen had en duurzaam was. Het was te vinden in alles van dakleien tot isolatiematerialen.

Hoewel asbest destijds een populair bouwmateriaal was, weten we nu dat het uiterst schadelijk is voor de gezondheid van mensen. Wanneer het wordt ingeademd, kunnen de vezels in de longen achterblijven en uiteindelijk zorgen voor ernstige longziektes, zoals asbestose en mesothelioom.

Als je huis asbest bevat, moet je onmiddellijk actie ondernemen om het te laten verwijderen. In dit artikel ga ik dieper in op asbestverwijdering en het plaatsen van een nieuw dak. Ik zal de verschillende opties bespreken en ook enkele veelgestelde vragen beantwoorden.

Asbestverwijdering

Als je vermoedt dat je huis asbest bevat, moet je een asbestinventarisatie laten uitvoeren door een gecertificeerd asbestsaneringsbedrijf. Zij kunnen vaststellen of er inderdaad asbest in je huis zit en waar het zich bevindt. Zodra bekend is waar de asbest zich bevindt, kan er een plan worden opgesteld voor de verwijdering.

Er zijn verschillende soorten asbest die kunnen worden gevonden in huizen en elk type vereist een verschillende aanpak bij de verwijdering ervan. Over het algemeen zijn er twee gebruikelijke verwijderingsmethoden: volledige verwijdering en encapsulatie.

Volledige verwijdering houdt in dat al het materiaal dat asbest bevat wordt verwijderd en vervangen wordt door een niet-asbesthoudend alternatief. Dit is de beste optie als het asbest in slechte staat verkeert of als je van plan bent om een ​​nieuw dak te plaatsen.

Encapsulatie betekent dat het asbest wordt ingekapseld in een speciale laag om te voorkomen dat de vezels vrijkomen. Dit is een optie als het asbest in goede staat verkeert en niet hoeft te worden verwijderd.

Het is belangrijk om op te merken dat het verwijderen van asbest geen klus is die je zelf kunt doen. Het is een zeer gevaarlijke taak die alleen mag worden uitgevoerd door professionals die getraind zijn in het veilig verwijderen van asbest.

Nieuw dak plaatsen

Als het asbest uit het oude dak is verwijderd, is het tijd om een ​​nieuw dak te plaatsen. Er zijn verschillende soorten daken waaruit je kunt kiezen, afhankelijk van je smaak en budget. Hieronder bespreken we een aantal van de meest populaire soorten daken.

Pannendak: Een pannendak is een van de meest voorkomende soorten daken en is zeer duurzaam en weinig onderhoudsintensief. Er zijn verschillende soorten dakpannen waaruit je kunt kiezen, zoals betonnen dakpannen of kleidakpannen.

Leien dak: Een leien dak is een andere populaire optie en komt in verschillende kleuren en afmetingen. Het is duurzaam en heeft een uniek uiterlijk, maar kan ook duurder zijn dan andere soorten daken.

Metalen dak: Een metalen dak is een uitstekende optie als je op zoek bent naar een zeer duurzaam dak dat weinig onderhoud vereist. Metalen daken zijn er in verschillende kleuren en afwerkingen en kunnen een moderne uitstraling geven aan je woning.

EPDM-dak: Een EPDM-dak is een optie als je op zoek bent naar een dakbedekking die lang meegaat en weinig onderhoud vereist. Het is een rubberen dakbedekking die op maat wordt gemaakt voor jouw dak.

FAQ’s

1. Hoe weet ik of ik asbest in mijn huis heb?
Antwoord: Je kunt een asbestinventarisatie laten uitvoeren door een gecertificeerd asbestsaneringsbedrijf om vast te stellen of er asbest in je huis aanwezig is.

2. Wat zijn de gezondheidsrisico’s van asbest?
Antwoord: Wanneer asbestvezels worden ingeademd kunnen deze doordringen in het longweefsel waardoor er ernstige longziekten kunnen ontstaan, zoals asbestose en mesothelioom.

3. Hoeveel kost het verwijderen van asbest?
Antwoord: De kosten voor het verwijderen van asbest kunnen sterk variëren op basis van de omvang van de klus. Het is aan te raden om offertes op te vragen bij verschillende gecertificeerde asbestsaneringsbedrijven.

4. Hoe lang duurt het om asbest te verwijderen?
Antwoord: Dit is afhankelijk van de omvang van de klus. Maar gemiddeld duur het verwijderen van asbest 2 tot 5 dagen.

5. Is er subsidie beschikbaar voor het verwijderen van asbest?
Antwoord: Er zijn mogelijkheden om subsidie te krijgen voor het saneren en plaatsen van een nieuw dak. Dit verschilt per gemeente. Informeer hierover bij jouw gemeente.

Conclusie

Als je huis asbest bevat, is het belangrijk om dit zo snel mogelijk te laten verwijderen om de gezondheid van jou en jouw gezin te beschermen. Het verwijderen van asbest moet worden uitgevoerd door een gecertificeerd asbestsaneringsbedrijf en het plaatsen van een nieuw dak moet worden uitgevoerd door een professionele dakdekker.

Er zijn verschillende soorten daken waaruit je kunt kiezen, afhankelijk van jouw smaak en budget. Het is belangrijk om te kiezen voor een dak dat past bij de stijl van jouw huis en ook duurzaam is.

Hopelijk heeft dit artikel je geholpen om meer inzicht te krijgen in asbestverwijdering en het plaatsen van een nieuw dak. Als je nog vragen hebt, neem dan gerust contact met ons op. We helpen je graag verder.